Senaste inläggen

Av Masekonomen - 1 juni 2009 13:43

Tidigare var metaller främst guld och silver vanliga betalningsmedel, så småningom började guldsmeder förvara ädelmetallerna hos sig och utfärdade då ett depositionsbevis till sina kunder. Detta depositionsbevis användes sedan som dagens sedlar vid betalningar och man visste då att man när som helst kunde byta ut sitt depositionsbevis mot guldet som fanns förvarat hos guldsmeden. Detta blev givetvis mycket enklare än att behöva konka runt på guld då man skulle inhandla något. Efterhand kom man fram till att det var väldigt sällan som alla personer ville hämta ut sitt guld samtidigt, man kom dessutom underfull med att det gick att tjäna pengar på att låna ut guldet till andra som behövde det. Då låntagarna inte hade någon nytta av guldet i sig utan ville komma åt pengarna kunde guldet stanna hos guldsmeden och det utfärdades istället ett nytt depositionsbevis. På detta sätt skapades pengar ur luften (kreditpengar). Det är denna process som har lagt grunden för dagens bankväsende.

Av Masekonomen - 30 maj 2009 22:43

Jag vet inte, det kan kanske bara är jag som funderat på det… Men vad är egentligen pengar? Det kan egentligen vara vad som helst bara det uppfyller sitt grundsyfte, det ska vara en vara som är allmänt accepterad som betalningsmedel. För att vara det måste det fungera att byta saker med varandra, pengarna ska ha ett bestående värde och det ska gå att räkna dem. I vardagligt språk händer det att vi använder begreppet pengar för att beskriva någons förmögenhet eller inkomst men detta försöker vi undvika då vi pratar i makroekonomiska termer. Den direkta motsvarigheten till en penningekonomi är en bytesekonomi vilket vi använde oss av innan pengarnas uppkomst. Nackdelarna med en bytesekonomi förutom att det är svårt att bestämma tillexempel hur många hönor en gris är värd är att det är svårt att hitta någon som vill göra ett direkt byte med dig. Bonden du vill köpa din gris av kanske inte alls är intresserad av att köpa dina hönor utan vill hellre ha ett par skor, då måste du leta efter en skomakare som vill byta ett par skor mot dina hönor. I längden kommer denna hantering att bli krånglig eftersom det är svårt att fastställa ett pris. Dessutom kan priset sättas på många olika sätt (tillexempel kunde dina hönor värderas i både grisar och skor), det blir då svårt att jämföra vem som faktiskt betalar bäst för hönorna. Bygger vi upp ekonomin på detta sätt kommer det att leda till självhushållning då hushållen vill undvika att handla med varandra, självhushållning ger dåliga förutsättningar för specialiseringar då alla inte kan göra allt på effektivast sätt i liten skala. På grund av detta behövs ett allmänt accepterat betalningsmedel för att öka effektiviteten i samhället och det är det som vi i dagligt tal kallar pengar…

Av Masekonomen - 26 maj 2009 19:21

Jag satt förut en dag och funderade på vilket som är bästa sättet att tjäna de stora pengarna på börsen, är det att handla långsiktigt med en medelhög riskprofil eller är det högrisksatsningar med blankning och daytrading?  Jag kom fram till att hur många har man egentligen hört talats om som blivit rika på kortsiktiga affärer? Oftast tycker jag snarare att man får höra talas om hur många som förlorat hela förmögenheter på detta vis (jag säger inte att det är omöjligt att bli rik på detta sätt). Tänker jag istället på de som satsat på långsiktigt ägande i medelriskbolag ser jag ”Aktiestinsen” och Wallenbergarna framför mig, så bevisligen går det ju att bli framgångsrik på detta vis också.


För att lyckas med denna framgångsrika filosofi som de har hart tror jag det är viktigt att läsa väldigt mycket och framförallt alltid ha Aktiespararnas gyllene regler i bakhuvudet. Man behöver inte följa alla tips och råd som finns, men att ha dem i bakhuvudet och att alltid veta hur de riktigt framgångsrika resonerar tror jag är viktigt för att själv kunna lyckas. Sen tror jag givetvis att Per H Börjessons tips är det viktigaste steget på vägen oavsett vilken riskprofil man väljer och om man väljer sparande i värdepapper eller på bankbok, ”börja varje månad med att spara 10 % till dig själv”.


Jag har tidigare hela tiden räknat med 10 % i genomsnittlig årlig avkastning på mitt sparande, något som kanske kan tyckas vara högt. Jag har då hänvisat detta till att det är det som börsen ökat med i snitt de senaste 50 åren, kan jag då vara säker på att det kommer att fortsätta så i 50 år till? Givetvis kan ingen vara det att investera på börsen innebär alltid ett risktagande, men det är också så att börsen alltid måste stiga för annars kommer ingen vilja investera pengar där. Om ingen väljer att investera pengar i våra bolag så säger det sig ju självt att ingen kommer kunna bedriva företagsverksamhet. Det är också så att börsen på sikt måste ge en högre avkastning än vad sparande i bankkonton gör, varför ska investerarna annars välja att investera på börsen?


I ett framtida inlägg har jag tänkt skriva både lite om banksparande med ränta på ränta effekten och om vad jag tror om olika branscher i framtiden.

Av Masekonomen - 25 maj 2009 18:54

Såg att Anders Borg börjat blogga, men jag håller med honom om inläggen är i längsta laget. ” Många kommer säkert att hävda att mina inlägg är på tok för långa för bloggformatet. Det stämmer säkert. Men jag hoppas att bloggen trots det blir intressant, vilket möjligtvis kan kompensera för längden”. Men den är helt klart läsvärd för den som är intresserad.


Apropå Anders Borg kom jag att tänka på ett gammalt klipp och funderar på hur han skulle göra sig som stadsminister.

Av Masekonomen - 25 maj 2009 10:35

Har hört en del diskussioner angående att Volvo ger stora utdelningar till aktieägarna samtidigt som anställda varslas. Många verkar tycka att ägarna ska avstå sin utdelning för att rädda jobben, detta får mig att bli lite fundersam över hur dessa tänker. Det är väll i alla fall ingen välgörenhet vi håller på med? Finns det någon mer än staten som kan tänka sig att investera pengar i ett företag av ren välgörenhet? Utan ägarnas pengar hade det ju knappast funnits något företag för de anställda att arbeta på så varför är det just ägarna som ska avstå att få betalt? Vore det inte mer rättvist att Volvos anställda arbetade gratis en vecka för att rädda sina jobb?

Av Masekonomen - 24 maj 2009 20:26

Idag använder vi allt färre sedlar och mynt, istället har dessa ersatts med kredit och betalkort. Detta leder lätt till att vi får mindre koll på hur mycket pengar vi egentligen gör av med. Värst drabbade är ungdomar som inte inser allvaret i att hantera pengar rätt, detta eftersom att de inte är vana att se pengarnas värde. Problem uppstår då när det i dagsläget är på tok för lätt att och att skuldsätta sig. Detta gör att det inte är lätt för dagens unga att inte lockas att hoppa på de ”fantastiska” erbjudandena på någonting som de egentligen inte ens är i behov av. Det är just detta som gör att så många slutar hos kronofogden. Man ser inte vad erbjudandet innebär, det kan betyda långa och dyra bindningstider, ofta bra mycket dyrare än vad man från början tänkt sig och i princip omöjligt att dra sig ur det.

 

Ett allt mer växande problem för ungdomar idag är dessutom de så kallade sms-lånen som värst drabbar ungdomar i åldrarna 18-25 år. Allting ser så bra ut i början om man behöver ha fram lite snabba pengar, några få tryck och pengarna är på ditt konto inom några minuter. Du behöver inte prata med någon som ställer en massa frågor om vad pengarna ska vara till, dessutom helt räntefria lån. Det enda som krävs av dig i gengälld är att du ska betala en mindre avgift som tack. Denna lilla avgift kan i många fall uppgå till en effektiv ränta på över 700 %, vem skulle kunna motstå något så förmånligt? Och kan du inte betala tillbaka lånet inom 30dagar kommer skulden snabbt att fördubblas, men det kommer ju aldrig att hända för om vi mot all förmodan skulle sakna betalningsförmåga så går det ju bra att ta ett nytt lån för att betala det gamla. Förutsatt att du inte har några betalningsanmärkningar är det nämligen irrelevant hur stora dina skulder är. C:a 40% av dessa fall som hamnar hos den svenska kronofogden handlar om ungdomar 18-25år, i början av detta år fanns det i Sverige 6st sms-låne företag, idag finns det 15, en siffra som hela tiden växer.


Varför är då den här typen av problem så strängt växande och varför drabbas ungdomar värst? Till att börja med kan vi konstatera att vi hela tiden matas med reklam av typen ”köp nu betala sen”, ”låna utan avgifter”, ”Ny mobil för 1kr”, detta blir efter ett tag väldigt svårt att stå emot. Att vi ungdomar dessutom är helt nya på marknaden, aldrig tidigare behövt ta ansvar för våra handlingar och framför allt inte för våra pengar tidigare gör inte direkt saken bättre. Vilken företagare som helst inser att detta är en extremt känslig målgrupp som lätt går att förföra och lura. Är detta då den enda bidragande orsaken? Nej, självklart finns det många fler…


  • Du går på stan och fönster shopar lite och plötsligt ser du den där snygga tröjan som du bara måste ha, men pengar, det har du ju inte… Vad är det då för problem med det? 3000kr ligger ju bara några knapptryckningar och 15minuter bort.
  • Poker blir allt mer populärt och många spelar idag Internet poker, där många ser de stora pengarna hägra längre fram, men dina egna pengar tar också slut lite för fort. Tänk då om du hade haft ett par tusen till så hade du med lätthet vunnit ihop pengarna att betala tillbaks dina skulder med. Men vad händer när du förlorat även de pengarna? Skuldfällan är ett faktum.
  • Ännu en räkning som du egentligen inte har råd med dimper ner i postlådan, du har inte råd med någonting längre, kronofogden är inte långt borta och jobb får du inget trots ihärdiga försök. För att klara dig en månad till blir du tvungen att ta till ett sms-lån, för att betala räkningarna, nästa månad måste du ta ett nytt lån för att kunna betala det förra lånet… Lånen blir då som en ”life saver”, ett sätt att kunna klara dig till nästa månad.

Det som krävs för att hindra detta är en större allmän kunskap om privatekonomi, där folk får lära sig riskerna med att skuldsätta sig. Dessutom krävs ett större ansvar från företagens sida att inte låta redan tungt skuldsatta personer ta fler lån, det löser inget. Om det dessutom tog lite längre tid innan pengarna var inne på ditt konto skulle det underlätta väldigt, varför inte fördröja utbetalningen 24h? Men framför allt måste konsumenterna börja ställa krav på tydligare marknadsföring så att inget med en effektiv ränta på 700 % kan marknadsföras som ”ränte fritt”. We can’t live at ”fast food” and ”fast cash”!

Av Masekonomen - 24 maj 2009 13:13

Det finns redan en uppsjö av bloggar och andra sidor som berättar om hur du enkelt blir rik utan ansträngning, de flesta går ut på att du ska läsa reklam eller någon typ av pyramidspel. Därför tänker jag inte skriva något om det här, den som är intresserad av detta kan själv googla lite så kommer ni att hitta mer än vad ni önskar… Jag tror dock inte att detta är någon särskilt bra metod och citerar därför farbror Barbro ”Det finns ingen genväg till det perfekta ljudet”.


Jag tänkte däremot passa på att tipsa om ett sätt som man faktiskt kan tjäna lite pengar på helt utan risk =) Nämligen att utnyttja alla erbjudanden som finns tillexempel på diverse spelsidor.  Det finns en bra spelsida som jag hittat som ofta ger bonusar då man gör en viss insättning, något krav på omsättning brukar det inte vara utan bara att spela för bonuspengarna så att de blir riktiga pengar och sedan plocka ut dem igen. Sen rekommenderar jag verkligen alla studenter att ta sig en titt på mecenats hemsida för att titta om det inte finns några rabatter där, brukar ofta finnas fraktfritt eller 10 % rabatt från de sidor jag brukar beställa ifrån.


__________________________________________________



I ett framtida inlägg har jag planer på att skriva lite om olika nätmäklare för handel med aktier och andra värdepapper. Men innan detta hade jag tänkt höra om det är någon som har erfarenhet från CMC Markets? De har börjat ringa till mig för att jag ska bli kund hos dem, de påstår att de har det billigaste alternativet för mig (vilket jag inte ifrågasätter för det är klart billigare än det jag har) men frågan är om de är ett bra alternativ för mig… Så om någon har testat dem eller har hört något om bolaget så skriv gärna en kommentar, är främst intresserad av deras indexhandel.

Av Masekonomen - 23 maj 2009 17:11

Ett väldigt enkelt och smidigt sätt att minska på utgifterna och som dessutom är miljövänligt är att ta med sig en kasse till mataffären istället för att köpa en ny var enda gång. Om man låter bli att köpa en kasse för 1kr 2ggr i veckan under 50års tid kommer man att med 10 % avkastning kunna spara 131 000kr, låter inte detta helt otroligt?


Mitt bästa tips i övrigt är att skapa en månadsbudget (ca 6månader framåt kan vara rimligt att försöka budgetera). Det kan kännas svårt att skapa en budget om man har liten koll på vad som egentligen kostar under en månad, men då kan det ju vara bra att fylla i sådana siffror som man anser att är rikliga på så sätt ser du ju själv om du ligger långt över detta att du kanske kan skära ner lite på dina kostnader. Tänk på att det gör ingenting om budgeten inte går ihop varje månad, detta är en omöjlighet. Det viktiga är att det går ihop under ett längre tidsperspektiv, tillexempel 6månader eller 1år. Var också noga med att verkligen föra in alla kostnader i kassaboken så kommer det att bli mycket enklare att följa upp budgeten. Bland länkar finns det en hemsida där du gratis kan skapa din egen budget, kassabok och följa alltihop i en rapport.

Presentation

Omröstning

Är mitt mål att bli ekonomiskt oberoende realistiskt?
 Ja
 Nej
 Kanske

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards